20.06.2021
Odessa tipik bir Ukrayna kenti olmanın hem çok uzağında hem de çok yakınında. Soğuk iklimin Akdeniz’i sayılabilecek Odessa’da deniz, kum ve güneş ile birleşen tarih, hem deniz tatili hem de yurt dışı kültür turu için imkan sağlıyor. Son günlerde artan kur artışlarından çok da etkilenmeyen çünkü kendi para birimi grivnayı kullanan Ukrayna’da ekonomik tatil yapmak için bu kez yaz dönemine denk gelen bir zamanda rotamı Odessa’ya çeviriyorum.
Ukrayna’nın sahil kenti Odessa, Karadeniz kıyısındaki en büyük limanlardan biri. Ayrıca Ukrayna’nın üçüncü büyük kenti. Altın Ordu, Kırım Hanlığı, Litvanya Dükalığı, Osmanlı İmparatorluğu gibi farklı egemenlikler görmüş bu kent özellikle yaz aylarında turist akınına uğruyor. Görkemli binaları, doğal ve kültürel güzellikleri ile günümüzde Ukrayna’nın adeta cazibe merkezi konumunda burası. Öğrenci ağırlıklı bir şehir olan Odessa’da 20 tane üniversite bulunuyor. Genç bir nüfusu olan ve Türk vatandaşlarından vize istemeyen ülkeler arasında yer alan ve ekonomik tatil imkanı oluşturan Odessa’da gezilecek yerlerin sayısı da bir hayli fazla.
Odessa Nerede?
Odessa, Ukrayna’nın güneyinde yer alıyor. Bir Karadeniz kıyı ülkesi olan Ukrayna’nın tatil bakımından avantajlı kenti olan Odessa, Karadeniz havzasının da en büyük şehri. Ukrayna gece hayatı için vazgeçilmez kentlerden biri olan Odessa 24 yaşayan bir kent olduğu için genç nüfus tarafından da ilgi görüyor. Ukrayna ile Türkiye arasında vize uygulaması kalktığı için de kolaylıkla Odessa’ya gitmek mümkün. Hatta 2017 yılından itibaren Türk vatandaşları yeni çipli kimlik ile pasaport olmadan da bu güzel kente gidebiliyor. Kentin en yakın komşusu ise Moldova. Başkent Kiev ise 468 uzaklıkta.
Odessa Gezi Rehberi
Bir sahil kenti olan Odessa’da yaz ayları deniz tatili yapılsa da aslında bu kentin tarihi durakları da keşfedilmeye değer. Eğer geniş çapta bir tur yapmak istiyorsanız aşağıdaki yerleri listenize mutlaka dahil edin derim.
Odessa’nın İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nın işgaline uğradığı üç yıl boyunca, yerel direnişçiler (partizanlar) tarafından kullanılmış ve içinde yaşanılmış labirent Katakomplar, bölgenin gizemli tarihini bugün de gözler önüne seriyor. Yer altında bulunan sığınaklar olarak tanımlayabileceğim bu katakompların bazı bölümleri ise ziyaretçilere açık.
Potemkin Zırhlısı filmini hatırlayan var mı? İşte o filmle ölümsüzleşen Potemkin Merdivenleri, kentin sembolik yerlerinden biri. Avrupa’daki en ilgi çekici altıncı merdiven olan Potemkin Zırhlısı filmi ile dünya çapında bir üne kavuşan bu merdivenler, Osmanlı-Rus Savaşı sonunda imzalanan Yaş Anlaşması’nın ardından Çariçe II. Yekaterina’nın emri ile yaptırılıyor. 220 basamaktan oluşan merdivenler aşağıdan bakıldığında hiç bitmeyecek gibi gözüküyor. Basamaklar gözünüzü korkutmasın, burayı yürüyerek gezebileceğiniz gibi fünikülere binerek de keşfedebilirsiniz.
Rus edebiyatının kurucusu olarak bilinen yazar ve şair Aleksandr Sergeyeviç Puşkin’in izlerini Odessa’da sürebilirsiniz. Rus yazar ve şair Puşkin’in 1923 yılında güneye sürgün edilip Odessa’ya geldiğinde kaldığı apartman, 1961 yılından itibaren Puşkin Müzesi olarak hizmet veriyor. Müze içerisinde yazara ait notlar, eşyalar ve fotoğraflar yer alıyor.